Hungarian Croatian Czech English German
Cursillos zarándoklat Peresznyére

Cursillos zarándoklat Peresznyére

 

A Szombathely oladi városrész Fatimai Szűz Szeplőtelen Szíve tiszteletére és Boldog Batthyány-Strattmann László emlékére épült templom cursillos közössége 2015. szeptember 12-én Peresznyére zarándokolt Gaál Sándor atya lelki vezetésével.

Peresznyén, a falu Kultúrotthonának parkolójában Szinger Józsefné Tilda néni várta zarándokcsoportot. Tilda néni egész napos zarándokutuk során kísérő és házigaza volt. Mesélt a falu múltjáról, nevezetességeiről, a falu életéről, lakóiról. A parkolótól gyalogosan sétáltak el a Dumovich Házhoz, ahol megnézték a Horvát Katolikus Múzeumnak „A Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye” című állandó kiállítását. A múzeum gyűjtemény vezetője Dr. Zádrovich Bernadett is szeretettel mesélt a gradistyei horvátokról, és a falu múltjának egy-egy érdekes eseményéről.

Ezt követően a falu templomába, a Szent Egyed tiszteletére felszentelt templomba mentek. Az egyházközség plébánosa, Németh István atya mutatta be a csodálatosan szép középkori barokk templomot. Beszélt a bencés szerzetes apát, Szent Egyed életéről és a nevéhez fűződő legendáról. István atya elmondta, hogy a falu temploma az egyetlen Szent Egyed tiszteletére felszentelt templom Magyarországon. A zarándoktestvérek azt is megtudhatták, hogy a templom a Győri egyházmegyéhez tartozik. István atya a zarándokcsoport minden tagjának ajándékozott egy szentképet Boldog Apor Vilmos vértanú püspök képmásával és az Ő közbenjárását kérő imádsággal. 

 
 

A szentmise után a falu Kultúrotthona felé vették útjukat. Itt már várta őket az intézmény munkatársa Koószné Kirizs Eszter és a Zviranjak, magyarul Forrás Kulturális Egyesület keretében működő énekkar vezetője Kelemen Gáborné Margit, a szakmai vezetője Orbán Balázs és az énekkar néhány tagja. Az énekkart Vlasich György kísérte harmonikajátékával.

A vidámság perceit ezután felváltotta a zarándoklat követező állomásának csendes elmélkedő imádsága. A falu Fájdalmas Anya tiszteletére felszentelt temetőkápolnájánál megemlékeztek a Szűz Anya életének hét fájdalmas eseményéről. A temetőkápolnánál Grüll Ignácné Paula néni és férje várta a zarándoklókat. Paula néniék látják el a kápolna szolgálatát, gondoskodnak a rendben tartásáról, az ünnepi alkalmakra való felkészítéséről, díszítéséről. Ezt a szolgálatot Paula néni nagyszüleitől örökölte meg, és családjával, követve őseik példáját immáron évtizedeken keresztül gondoskodnak a kápolnának és környezetének széppé varázsolásában.

Forrás és a teljes cikk: http://www.martinus.hu/hirek/5946/cursillos-zarandoklat-peresznyere

 

Rovatok : Esemény, 2015.
Az olvasók hozzászólásai Kedvenc Küldje el barátjának!
PDF 
 

Naptár

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.

Holnap Zalán napja lesz.

Hasznos hírek

Időjárás